צמחי מרפא
השימוש בצמחי מרפא קיים בכל התרבויות משחר ההיסטוריה.
על פי ארגון הבריאות העולמי, כ 25% מתרופות מודרניות בשימוש בארצות הברית כבר נגזרו מצמחים. לפחות 7,000 תרכובות רפואיות בבית המרקחת המודרנית נגזרות מצמחים.
ה-MATERIA MEDICA הוא אוצר הצמחים הבודדים והתרכובות הסיניות – הכיל בראשיתו כ350 צמחים בודדים ומונה היום למעלה מ9000.
ככלל, מדובר באוצר בלום של ידע שנמצא בתהליך של שימוש, שיפור ומחקר למעלה מ3000 שנים. מתוכן לומד אני ומתנסה ב13 השנים האחרונות.
בטיפולים שלי אני משלב עבודה עם פורמולות הנרקחות בצורה אישית לטובת המטופל.
לרפואת הצמחים אינדיקציות טיפוליות נרחבות כמו גם דרכי לקיחה שונות ומגוונות – מצמחים "חיים" הזקוקים לבישול איטי וממושך, דרך אבקות, טינקטורות וקפסולות – ניתן להתאים לכל מטופל את דרך הלקיחה הנכונה והמתאימה בשבילו.
לכל אחת מהדרכים יתרונות מסויימים. הבחירה בשיטת הלקיחה נעשית ע"י המטפל בהתייעצות עם המטופל תוך שיקול צרכיו.
בתקופה העתיקה, השימוש בצמחים בסין היה שונה מאוד מכפי שמקובל להשתמש בהם היום. המטפל היה "שאמאן", והנחת הבסיס הייתה שאדם חולה עקב חדירה של שדים ורוחות.
עם התקדמותם של הסינים בהבנת גוף האדם ודרך התפתחותן של מחלות, נזנחה תיאוריה זו לטובת ידע שהתבסס על מחקר ותיעוד. מסוף 200 לספירה (שושלת Han) אנו מוצאים ספרי רפואה מדויקים הכוללים תיאור מפורט של השפעות צמחים בודדים, מרשמים של פורמולות, מודלים שונים לאבחנה וסיפורי מקרה.
לאורך המאות ועד ימינו יצאו ספרי רפואה שמקיפים אלפי צמחים ומרשמים בהם אנו רואים את השתכללות הרפואה הסינית בהתאם להבנות אלו.
מרשמים שנכתבו בעבר ע"י מאסטרים מפורסמים נחשבים עד היום "לפורמולות קלאסיות", והשימוש בצמחי מרפא סיניים שנעשה היום, נשען במידה רבה על הפורמולות הקלאסיות והידע העתיק שהצטבר לאורך ההיסטוריה.
אלפיי שנים של ניסוי וטעייה, על מספרים גדולים של מטופלים הובילו להכרה הגדולה ברפואה הסינית היום, ולהיותה אחת הרפואות האפקטיביות והבטוחות ביותר לשימוש.
עקרונות להבנת פעילות צמחי מרפא
הסינים העתיקים התבוננו בטבע וניסו להבין איך הוא פועל וכיצד הוא משפיע על בני אדם.
בנוגע לרפואת הצמחים, ההתבוננות בטבע כללה מחקר שיטתי של צמחים והשפעותיהם על גוף האדם.
מספר תכונות של הצמח סייעו להבנה של האיכויות הרפואיות שלו.ראשית התבוננו הסינים בחלקי הצמח. חלקים שונים של הצמח הנם בעלי השפעה שונה על הגוף,
למשל: שורשים מזינים, זרעים מלחלחים, קליפות מטפלות בעור וכד'
בהמשך הבינו הסינים שגם לטעם יש תפקיד חשוב בפעילות: החמוץ מכווץ, החריף מניע, המתוק מחזק ועוד
פורמולות
הרפואה הסינית כוללת אלפי פורמולות המאורגנות לפי קטגוריות שונות. בכל פורמולה קיימת היררכיה המקנה לפורמולה את תפקודיה. ברוב המקרים, שם הפורמולה נקבע על פי ספר המקור, הקיסרים, צורת הטיפול, חלק ממשמעות הטיפול או שילוב בין פורמולות או פורמולה וצמחים בודדים.
פורמולת הצמחים הינו, אם כן, כלי סינרגטי שבו מספר מרכיבים בונים שלם הגדול מסך חלקיו. הטיפול בעזרת פורמולות הצמחים הינו מכוון למטופל ולצרכיו ומומלץ במצבים מסויימים כטיפול מלווה לתהליך הטיפולי המתבצע בקליניקה.